Realisaties

Van Zon Lommel - distributiecentrum en kantoor

Energie-neutraal bedrijfskantoor (2020)


Om te anticiperen op de stijgende groei heeft Van Zon een nieuw hoofdkantoor met bijhorend distributiecentrum van 16.000 m² gebouwd in Lommel. Het nieuwe hoofdkantoor met ruimten voor logistiek, koeling (diepvrieshal en koelcel) en kantoor is in oppervlakte ruim 2,5 keer gestegen in vergelijking met de vorige vestiging in Hamont-Achel. Hierbij werd door Van Zon een duidelijke doelstelling gegeven op energievlak: het energieverbruik mocht niet stijgen. Om deze doelstelling te halen werd door GDb engineering een duurzaam energieconcept uitgewerkt.  

 

Bij Van Zon Lommel wordt een CO2-koelinstallatie gebruikt om een diepvrieshal met een oppervlakte van 2.000 m² en een koelruimte met een oppervlakte van 2.775 m² te koelen. Hierbij dient de diepvrieshal op een constante temperatuur van -20 tot -22 °C gehouden worden, terwijl de koelruimte op een constante omgevingstemperatuur van 3 à 4°C dient te functioneren. Bij het doorlopen van een koelcyclus komt er via de condensor warmte vrij. Bij Van Zon Lommel wordt deze warmte gerecupereerd om het volledige gebouw op te warmen, sanitair warm water te produceren en om een laadkade ijs- en sneeuwvrij te houden. De overige warmte wordt via een geothermisch open bronsysteem met ondergrondse watervoerende lagen uitgewisseld. Daarnaast heeft het opgepompt grondwater ook een ideale temperatuur om het gebouw te koelen tijdens de zomerperiode.


Bouwheer: Van Zon

Architect: HVC Architecten

Algemeen aannemer: Mathieu Gijbels


Persartikels: Climatrix en Kreon


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

horeca_van_zon_lommel_
horeca_van_zon-_lommel-_luchtfoto
Verlichting
Frigomil installatie 1
IMG_20210211_163059 bewerkt

Flying Group Deurne - luchthavengebouw

Energie-neutraal luchthavengebouw (2020)


Flying Group is de grootste privé-en zakenjetonderneming in de Benelux. Het project omvatte een volledig energieneutraal gebouw en een bijkomende renovatie van de bestaande kantoren en vergaderzalen. In het nieuwe gebouw van 1.250 m² zijn onder meer een onthaal, lounge ruimten voor passagiers en piloten, ontmoetingsplaatsen, werkplekken en een kunstgalerij in onder gebracht.


Bouwheer: Flying Group

Architect: A2D Architect

Algemeen aannemer: ASK Romein


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

IMG_4769
©lucid_ask_flying_01_low
©lucid_ask_flying_06_low

Gymna en Bathels Medical - magazijn, showroom en kantoor

Energie-neutraal bedrijfsgebouw (2020)


Gymna is een van 's werelds toonaangevende producenten van investeringsgoederen in de fysiotherapie en revalidatie. In Diepenbeek bouwde Gymna een nieuwe vestiging om hun groeiambities kracht bij te zetten. Het gebouw bestaat uit een magazijn van 1.500 m², een showroom van 850 m² en een kantoorgedeelte van 700 m².


Bouwheer: Fravasco

Architect: Architime Architects

Algemeen aannemer: ASK Romein


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

fra1
fra5
fra6.JPG

Ring at work Brecht - Bedrijvencentrum en retail

Bijna-energie-neutraal bedrijvencentrum (2020)


Het ‘Ring at work’ project in Brecht bestaat uit twee afzonderlijke gebouwen. In het eerste gebouw zijn drie retailers gevestigd met een gezamenlijk oppervlakte van 2.600 m². Het tweede gebouw bestaat uit een bedrijvencentrum met co-working spaces (1.500 m²), KMO-units (660 m²) en een self-storage (1.560 m²).


Bouwheer: Reno-Art

Architect: Architectenbureau Frank Joosen

Algemeen aannemer: ASK Romein


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

2020-06-17-afj-brecht-ringlaan-reno-art-15-resized-min
2020-06-17-afj-brecht-ringlaan-reno-art-12-resized-min
2020-06-17-afj-brecht-ringlaan-reno-art-38-resized-min
2020-06-17-afj-brecht-ringlaan-reno-art-1-resized-min

Bakker Jan Retie - Retail met bovenliggende residentie

Bijna-energie-neutraal gebouw (2020)


In Retie heeft Bakker Jan een nieuwbouwproject met een bakkerij, twee handelspanden en tien appartementen gerealiseerd. Hierbij wordt de restwarmte van de koelinstallatie in de bakkerij gebruikt om via een centrale warmtepomp de bovenliggende appartementen te verwarmen. Daarnaast wordt een geothermisch open bron systeem gebruikt om de resterende warmte van de koelinstallatie uit te wisselen en de appartementen efficiënt te koelen.


Bouwheer: Bakker Jan en Bakker Lowie

Architect: Architectenbureau Frank Loos


Opdracht GDb engineering: engineering technische installaties

Architime Hasselt - Kantoorgebouw

Bijna-energie-neutraal kantoor (2020)


In begin 2020 heeft architectenbureau Architime in Hasselt de deuren van hun nieuwe vestiging geopend. In het volledig gerenoveerd kantoorgebouw worden naast een doorgedreven isolatie van het gebouw duurzame energietechnieken zoals geothermie en zonne-energie toegepast.


Bouwheer: Architime Architects

Architect: Architime Architects


Opdracht GDb engineering: engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

Bouwcampus Diepenbeek - Kennis- en opleidingscentrum

Energie-neutraal kennis- en opleidingscentrum (2018)


De bouwcampus is een expertise- en opleidingscentrum met de focus op energie-efficiënte en innovatie in de bouwsector. Deze toekomstgerichte visie laat zich bijgevolg ook merken op het toegepaste duurzaam energieconcept. Het drielaags gebouw van 1.800 m² bestaat onder meer uit een open atrium, polyvalente zaal, opleidingslokalen, webinarlokaal voor online opleidingen en kantoorruimten.


Bouwheer: Confederatie Bouw Limburg

Architect: HVC Architecten

Algemeen aannemer: Mathieu Gijbels


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

dji_0041
conf_bouw088
dji_0055
cb_131217_interieur-13
cb_131217_interieur-17

ASK Romein Malle - Kantoorgebouw

Bijna-energie-neutraal kantoorgebouw (2018)


ASK Romein is een ervaren staalbouwer gespecialiseerd in bouwkundige staalconstructies. Ze verwerkten hun eigen expertise in hun vernieuwde bijna energie neutrale vestiging. Hierbij werd hun huidige kantoorgebouw in Malle eerst tot op de bestaande structuur gestript en hierop volgend uitgebreid om het kantoor in bruikbare oppervlakte te verdubbelen.


Bouwheer: ASK Romein

Architect: Architectenbureau Frank Joosen

Algemeen aannemer: ASK Romein


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

1
ASK-Romein-220
ASK-Romein-154

Volvo concessie Rutten Diest - Autoconcessie

Energie-neutrale autoconsessie (2018)


Garage Volvo Rutten bouwde in Diest hun tweede energie neutrale autoconsessie. Net zoals hun garage in Hechtel-Eksel is ook dit bedrijfsgebouw met onder meer een showroom, een werkplaats en een afleverzone volgens de Passiefhuis-standaard ontworpen. Hierbij maakt het gebouw geen gebruik van fossiele brandstoffen. De eigen energieopbrengst volstaat om de sterk gereduceerde energiebehoefte te dekken.


Bouwheer: Garage Rutten

Architect: Eric Houben

Algemeen aannemer: Ivo Gijbels


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

Soprema Grobbendonk - trainingscentrum en kantoor

Bijna-energie-neutraal kantoor (2017)


Het nieuwe traningscentrum  en kantoor van Soprema  is een state-of-the-art BEN-gebouw. Ook het bestaande kantoor werd volledig gerenoveerd.

 

Bouwheer: Soprema

Architect: Asymmetric Architectes Associés

Algemeen aannemer: Mathieu Gijbels


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking bijna-energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

Horeca-groothandel Van Zon - Beerse

CO2-neutraal bedrijfsgebouw (2017)


De nieuwe vestiging van Horeca-specialist Van Zon in Beerse heeft een totale oppervlakte van  11.500 m2 met onder meer 5.500 m2 winkelruimte, 800 m2 gekoelde ruimten en een diepvriesruimte van 11.000 m3.

Van bij het voorontwerp was het doel gesteld om een energie-efficiënt bedrijfsgebouw te bekomen.De energiebehoefte werd drastisch verminderd door doorgedreven isolatie én luchtdichtheid (vooral tussen de gekoelde zones en de verwarmde zones), balansventilatie met warmteterugwinning, led-verlichting ...

De grootste besparing wordt gerealiseerd doordat de koelinstallatie van de diepvriezer én de installatie om het gebouw te verwarmen en te koelen worden geïntegreerd in een energienet dat via koude-warmteopslag energie kan uitwisselen met de ondergrond. Hierdoor kan de overtollige warmte van de diepvriezer worden aangewend om het gebouw te verwarmen en kan in de zomer, bij hoge buitentemperaturen, een veel hogere performantie worden gehaald.

De reële energiebesparing is spectaculair en ligt zelfs hoger dan onze prognose.


Bouwheer: Groep Van Zon

Architect: Helsen Van Com architecten

Algemeen aannemer: Mathieu Gijbels


Opdracht GDb engineering: conceptualisering energieconcept, engineering  technische installaties en EPB-verslaggeving.

Kringwinkel - Riemst

Energie-neutraal (2017)


De nieuwe Kringwinkel in Riemst is een toonbeeld inzake duurzaam bouwen: volledig energie-neutraal met bijzondere aandacht voor herbruikte en gerecycleerde bouwmaterialen. 


Bouwheer: Kringwinkel De Koop vzw

Architect: Buro B architectuur + interieurdesign


Opdracht GDb engineering:  zero-energy-building-design, conceptbewaking energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

Nieuwbouwkantoor Verzekeringen Nelissen - Hasselt

Bijna-energie-neutraal kantoorgebouw (2017)


Het nieuwe kantoorgebouw voor Nelissen Verzekeringen in Hasselt werd in het voorjaar van 2017 in gebruik genomen.

Het gebouw   voldoet aan de BEN-norm (Bijna-Energie-Neutraal).


Bouwheer: Verzekeringen Nelissen

Architect: Buro B architectuur + interieurdesign


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking bijna-energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving


Dokterspraktijk met eengezinswoning - Bree

Bijna-energie-neutraal (2016)


In Bree werd een nieuwe dokterspraktijk gebouwd. Buro B stond in voor de architectuur en het interieurdesign.

Het gebouw  voldoet aan de BEN-norm (Bijna-Energie-Neutraal).


Architect: Buro B architectuur + interieurdesign


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking bijna-energieneutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.

Volvo-consessie Rutten - Hechtel-Eksel

Energie-neutrale  autoconsessie (2015)


Garage Volvo Rutten bouwde in Hechtel-Eksel een nieuwe energieneutrale autoconsessie, een primeur voor België. Dit bedrijfsgebouw dat onder meer een showroom, een werkplaats en een afleverzone op het dak omvat, is gebouwd volgens de Passiefhuis-standaard en maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen. De eigen energieopbrengst  volstaat om  de sterk gereduceerde energiebehoefte te dekken.

Het gebouw werd op 11 september 2015 officieel geopend.


Bouwheer: Garage Rutten

Architect: Eric Houben


Bekijk hier het presentatiefilmpje.


Opdracht GDb engineering: zero-energy-building-design, conceptbewaking energie-neutraal bouwen, engineering technische installaties en EPB-verslaggeving.